Eerste mineraalwatermerk met 100% gerecycleerde petfles

Pionier Bar-le-Duc wil Belgische markt veranderen

Donderdag 20 september 2018 — Een petfles uit 100% gerecycleerd plastic. Voor veel merken nog een toekomstambitie, maar niet voor pionier Bar-le-Duc. Het Nederlandse mineraalwatermerk gebruikt als eerste en enige een fles waarvoor geen nieuw plastic geproduceerd hoeft te worden.  Een primeur als het gaat om duurzaamheidsinitiatieven. Een waar ze de Belgische markt nu mee wil veranderen.

De eisen van de overheid en de Europese Commissie ten aanzien van duurzame verpakkingen worden versneld en verhoogd. Als antwoord daarop hebben alle Europese producenten van mineraalwater beloofd om tegen 2025 minstens 25% gerecycleerd plastic te gebruiken in hun petflessen. Maar Bar-le-Duc vindt dit niet snel genoeg. Als eerste en enige mineraalwatermerk in België gebruikt Bar-le-Duc een 100% gerecycleerde fles, waarvoor geen nieuwe grondstoffen zijn gebruikt.  

Alleen als kraantjeswater niet voorhanden is
Bar-le-Duc is 100% natuurlijk mineraalwater. Het merk zet volop in op een duurzame koers en heeft dan ook een duidelijke visie op het gebruik van petflessen. 

“Water uit de kraan is beter voor het milieu, maar niet altijd binnen handbereik. Op dat moment komt de petfles tevoorschijn, die we niet meer uit het dagelijks leven kunnen wegdenken.  Maar wij willen de impact op het milieu zo laag mogelijk houden. Als voorloper in milieubewuste verpakkingen hebben we met deze fles de nieuwe standaard geïntroduceerd, eerder dan alle andere merken. Voor ons is dit een grote stap in de goede richting van ons einddoel, namelijk zo min mogelijk impact op de natuur."
Nico Rietveld, Commercieel Directeur

België veroveren én verduurzamen 
Bar-le-Duc is vooral verkrijgbaar in sporthoreca en groothandels. De ambitie is om dit zo snel mogelijk verder uit te breiden.

“Mensen kiezen steeds milieubewuster en wij geloven daarom dat er een groot potentieel is voor het hergebruik van plastic. Onze flessen zijn uniek en het zal waarschijnlijk nog wel een aantal jaren duren voordat andere mineraalwatermerken ons volgen.”
Nico Rietveld

Duurzamere sportclubs 
Ondertussen zet het merk verder in op de strijd voor een duurzamere wereld. Dit najaar organiseert ze een campagne om sportclubs op weg te helpen om duurzamer te worden. Clubs kunnen zich tot 15 november 2018 aanmelden om mee te dingen naar de titel ‘Meest Duurzame Sportclub van België’. Van de inschrijvingen selecteert Bar-le-Duc vijftien clubs in België en Nederland die zij een jaar lang gaan helpen om te verduurzamen. Gedurende 2019 haalt het mineraalwatermerk gebruikte plastic flessen op bij de sportclubs om daar weer nieuwe flessen van te produceren. Daarnaast ontvangen de winnende sportclubs een bedrag van € 1.000 waarmee zij worden uitgedaagd om na te denken over innovatieve oplossingen om hun duurzaamheid te optimaliseren.De campagne is een testcase, in samenwerking met gemeenten en afvalverwerkingsbedrijven, om kennis op te doen over hoe het merk zo veel mogelijk petflesjes uit de markt terug kan halen voor hergebruik. 

www.bar-le-duc.nl/meestduurzamesportclub

Over Bar-le-Duc
Het mineraalwatermerk is onderdeel van United Soft Drinks, waar ook AA Drink onder valt. De bron voor het water bevindt zich op de Utrechtse Heuvelrug. Als eerste in België en Nederland maakt Bar-le-Duc haar flessen van 100% gerecyclede flessen. Bar-le-Duc is opgericht in 1966.  Het hoofdkantoor is gevestigd in Utrecht en Turnhout. Het bedrijf kent 115 medewerkers. In België is Bar le Duc verkrijgbaar in Albert Heijn, de groothandels en in de sporthoreca. Naast mineraalwater, heeft Bar-le-Duc ook water met 100% natuurlijke aroma’s: de 1,5l fles met citroen, framboos, granny smith en zwarte bes en de kleinverpakkingen daarnaast ook met groene thee citroen en zwarte thee perzik. www.bar-le-duc.nl 

Noot voor redactie, niet ter publicatie
Voor meer informatie en/of interviewverzoeken kunt u contact opnemen met:
Blyde Belgium | Wilma Schippers| wilma@blyde.be| 0479 95 08 55