Studio Brussel en Paradise City eerste Belgische P.E.T. FREE zones

Dopper start duurzame beweging en weert samen met partners PET-fles van werkvloer en festivalwei

Woensdag 14 juni 2017 — Antwerpen - De eerste ‘P.E.T. FREE’ zones in België zijn een feit! Op initiatief van Dopper hebben onder meer Studio Brussel en festival Paradise City (23-25 juni 2017) een handtekening gezet onder de zogenaamde P.E.T. FREE Pledge. Hiermee beloven zij gebotteld water van hun werkvloer of festivalterrein te verbannen en uitsluitend kraantjeswater te schenken. Paradise City is het eerste Belgische festival dat helemaal P.E.T. FREE is. De eerste P.E.T. FREE werkplekken in België zijn onder meer te vinden bij Studio Brussel, House of Innovation en House of Ape.

Alle beetjes helpen

Dopper - bekend van de duurzame design waterfles - is het P.E.T. FREE project gestart om de grootschalige vervuiling van PET-flesjes een halt toe te roepen en het drinken van kraanwater te promoten. Dopper focust in eerste instantie op P.E.T. FREE werkplekken, omdat ondernemers vaak het voortouw nemen in veranderingen. PET-flesjes worden vervangen door een duurzaam alternatief, zoals een Dopper of waterkan met glazen. Alle beetjes helpen, zolang het gebruik van wegwerpflesjes maar terug gedrongen wordt, meent Dopper. Steven Lemmens, radiomaker bij Studio Brussel: “Heel wat mensen zijn bereid om iets te doen voor het milieu, maar soms hebben ze een zetje nodig. Door iedereen op onze redactie een Dopper te geven, we hebben 35 man in dienst, stimuleren we hen om de PET-fles achterwege te laten. En dat werkt!”

 

Het goede voorbeeld

Het team van Dopper is trots dat een festival als Paradise City zich ook aansluit bij de beweging omdat de impact hiervan enorm is. Dimitri Verschueren, co-founder van Paradise City: “Duurzaamheid is ook binnen de festivalscene een kernwaarde aan het worden. Op Paradise City willen wij hierin het goede voorbeeld geven door zo min mogelijk afval te produceren. Dit doen we onder meer door herbruikbare bekers te gebruiken. En we kopen ook geen gebotteld water meer in, maar bieden kraantjeswater aan!”

 

PET FREE zones in België

De volgende deelnemers hebben zich aangesloten bij de duurzame P.E.T. FREE beweging die Dopper in België is gestart: Studio Brussel, co-working House of ApeHouse of InnovationPhytSearious BusinessWebber Interactief en Blyde Antwerpen. Alle deelnemers aan het P.E.T. FREE project zijn terug te vinden op www.petfree.world en aanmelden kan hier.

PET-vrije werkplek wordt vanzelfsprekend

Dat het streven naar zoveel mogelijk PET-vrije werkplekken wel erg ambitieus lijkt, wijst Merijn Everaarts - oprichter en eigenaar van Dopper - van de hand door een vergelijking te maken met roken:  “We vinden het nu heel vanzelfsprekend dat er niet meer wordt gerookt op de werkvloer, maar tot 2004 staken we er nog gerust één op tijdens een vergadering. Ik hoop dat de PET-vrije werkplek ook zo’n vanzelfsprekendheid wordt, want single-use plastic is eveneens schadelijk voor mens en milieu. En omdat het kraantjeswater in Vlaanderen van goede kwaliteit is, is het niet meer dan logisch om dit project ook hier te introduceren!” Bij de ‘buren’ in Nederland is het P.E.T. FREE project eind 2016 gestart en een groot succes; daar zijn inmiddels al 52 bedrijven aangesloten bij de beweging.

 

Over Dopper
Dopper wil in een wereld leven waar mensen zich bewust zijn van het milieu, waar we actief de hoeveelheid single-use plastic afval verkleinen en waar iedereen, dichtbij huis en ver weg, toegang heeft tot veilig drinkwater. Dopper is inmiddels actief in de Benelux, Duitsland en Amerika. Het vele gebruik van PET-flessen wereldwijd veroorzaakt een enorme afvalstroom in de oceanen; de zogenaamde ‘plastic soep’. Met herbruikbare design waterflessen van hoogwaardig kunststof en staal draagt Dopper bij aan de vermindering van deze milieuproblematiek. Daarnaast stimuleert Dopper het gebruik van kraantjeswater als goedkoop en minder milieubelastend alternatief voor mineraalwater. Van de netto verkoopomzet van Dopper gaat 5% via de Dopper Foundation naar waterprojecten van Simavi in Nepal en naar de educatieve programma’s over schoon (drink)water en plastic afval van de Dopper Academy. Dopper is officieel gecertificeerd als ‘B Corp’ (Benefit Corporation) en behoort daarmee tot de mondiale beweging van wereldverbeteraars. www.dopper.com

 

Liesbeth Vermaercke Blyde